Övervikt hos hund. 

Övervikt hos hund är något som blir vanligare och vanligare i vårt samhälle. Vad det beror på går bara att spekulera i, men med en upptagen vardag kan det vara svårt att hinna med den motion som hunden behöver och om en då inte reglerar fodergivan går såklart en hund upp i vikt. 

Våra raser ser såklart olika ut och vi måste se på vår hund med de rätta glasögonen. En bulldog ska inte vara lika smal som en Whippet och kommer aldrig kunna bli det och samtidigt vara frisk. Men en ska också komma ihåg att det som oftast förklaras som "massa", "kraftigt byggd" eller "kompakt" i en rasbeskrivning aldrig menar att hunden ska ha extra fett, utan det betyder att hunden ska ha muskelmassa. 

Hur vet en då om ens hund har bra hull? En bra regel är att en ska kunna känna revbenen om en drar handen på hundens bröstkorg. De behöver inte synas, men på en ras av gängligare typ så är det vanligt att det gör det. Om en inte känner revbenen på sin hund så skulle den nog må bra av att gå ner i vikt.
Det vi också kan se på vår hund är hur pass pigg den är. Ofta är en överviktig hund lite slöare än vanligt då det självklart är jobbigare för den att göra fysiska saker, då den har extrakilon att bära på. En annan viktig sak är att titta på innehållsförteckningen på vår hunds mat. Vad innehåller fodret? Vad är första ingrediensen? Är fodret baserat på spannmål eller innehåller det mest protein och fett? Som vi har bloggat om tidigare är det alltid fördelaktigt att ge sin hund ett spannmålsfritt foder då hundar får sin enegri från protein och fett, och inte kolhydrater. 

Nedan är ett bra exempel på olika grader av under- normal- och övervikt hos hund. Beroende på ras så är hund nummer två och tre de som vi tycker ser normalviktiga ut. 

bild hämtad från hillspet.se

Vi måste även fråga oss hur mycket mat vår hund får. På torrfoderpåsen står det alltid en rekommendationpå hur många gram hunden skall äta efter hur mycket den väger, och om vi då går på detta efter vår överviktiga hund så göder vi bara den ännu mer. Det är viktigt att ta reda på vad vår ras ska väga utefter kön, kanske ta med aktivitetsnivån på hunden i beräkningen och ge foder utefter det. Alltså, en Cocker Spaniel ska väga 13-15 kilo. Jag äger en som väger 17 kilo. Jag skall då inte ge den foder utefter de 17 kilo den väger, utan ge den mat efter hur mycket den ska väga, 13-15 kilo. 

Vad kan vi då göra om vår hund är överviktig? 

-Se över fodret den får och se över hur mycket den får, minska om nödvändigt
-Se över hur mycket godis, rester och annan mat hunden får, utöver sin normala fodergiva. Om hunden äter mycket rester, eller får mycket godisbelöning vid träning så minska fodergivan på morgon och kväll
-Motionera mera! Om er hund går på dagis, be personalen ta ut hunden på dubbla promenader, om ni har den hemma, gå långa promenader, gärna i kuperad terräng, till exempel skog
-Gå till veterinären! Kanske har er hund någon sjukdom som gör den överviktig? Om vår hund har varit överviktig länge kan även en hälsokoll behövas då övervikt leder till diabetes, hjärt-, led- och leverproblem, sänkt immunförsvar med mera

Jag har minskat min hunds fodergiva men hen är så hungrig hela tiden och jag står inte ut!!! Vad ska jag göra?

En hund som har varit van att äta mycket mat har en stor magsäck, precis som oss människor, och det är inte konstigt om den blir hungrigare när vi minskar på fodergivan. Det finns en hel del olika bukutfyllnader en kan blanda ut i maten, till exempel råriven morot. Hunden känner sig då mättare utan att lägga på sig. 

Är det bra med dietfoder?

Vi på VIP Dogs har väldigt lite erfarenhet av dietfoder, det enda vi vet om dem är att den första ingrediensen brukar vara något slags spannmål. Vi rekommenderar alltid färskfoder till våra hundar och att man hellre minskar fodergivan, lägger till bukutfyllnad om hunden inte blir mätt, samt att en motionerar hunden rejält. 

Om ni har frågor om er hund, tveka inte att fråga oss! Vi kan hjälpa er med foderrekommendationer, uträkning för hur mycket just er hund skall äta, motionstips samt klämma och känna på om er hund behöver tappa lite vikt! 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln